2014. május 3., szombat

+18-as jelenetek - avagy kell-e erotika a fejezeteinkbe?

Üdv!

Ismét egy olyan téma, amit talán nem én boncolgatok először, de emlékszem, hogy nekem mekkora dilemmát okozott annak idején ez a kérdés. Szavazást indítottam, ami így visszagondolva, felesleges volt, hiszen kilogikázhattam volna, hogy mire fognak az olvasók voksolni. Bár, ahogyan néhányan láthattátok már, sok kérdést teszek fel így nektek a blogjaimon. Mondhatni mániám közvélemény kutatást végezni, de most nem ez a téma, hanem kell-e erotika a fejezeteinkbe?
Két lehetőségünk van, vagy írunk bele, vagy elzárkózunk ettől. Ehhez mindenképp kell egy bizonyos kor, hogy meg tudjuk írni ezeket a jeleneteket, hiszen véleményem szerint 14 éves fejjel elég gyerekesen tudtam volna a szexről írni. Bár az is igaz, hogy amikor én ennyi idős voltam, minden más volt, a mai tinik pedig enyhén fogalmazva "vadak". A lényeg viszont szerintem az, hogy ha tényleg minőségi sztorit akarunk írni és szeretnénk ilyen jelenettel fűszerezni a történetet, akkor várjunk vele, amíg elég érettek leszünk hozzá. Én bőven elmúltam már 18, mikor az első ilyen jelenetet megírtam és egyáltalán nem voltam vele megelégedve... most gondoljatok bele, hogy ha jóval korábban akarsz belevágni egy ilyenbe, mennyivel nehezebb lenne?
Tehát mielőtt rászánod magad arra, hogy ebben a témában is kipróbáld magad, gondold át, hogy megtudod-e majd úgy írni, hogy az elérje az elvárásaidat. Mivel én túl nagy elvárásokat állítok magammal szemben, így ha végig gondolom, akkor nem is kellene írnom ilyen jeleneteket, mégis megteszem. Nekem például nagy segítség, hogy van egy barátnőm, akivel megtudom ezeket beszélni. Nagyon sokat segít, hogy átlássam a dolgokat és az ilyen fajta részeknél nagyon sokat segít. Ezt tudom ajánlani máshoz is, mert ha valakivel megbeszéled az ötleteidet, segíteni fog. Könnyebben átlátod a szálakat. Azért is örülök, hogy ilyen helyzetben vagyok, mert én a romantikusabb alkat vagyok, néha már túlságosan is csöpögősek az ötleteim, azonban vannak olyan helyzetek, amikor olyan erotikus jelenetet igényel a cselekmény szál, amibe nem éppen a szerelem és a gyengédség uralkodik. Dorci segít nekem ebben, bár az már más tészta, hogy valahogy a végén sose sikerül megírni azt a vad szeretkezést.
Visszakanyarodva az elejéhez, tényleg nem könnyű +18-as jelenetet írni, mondom ezt úgy, hogy én nem egyet írtam már. Meg kell találni egy bizonyos egyensúlyt, mivel valljuk be, ma már azért sok könyv elfordult ebbe az irányba és valahol igényeljük is a testi kontaktust. Az már megint más, hogy ezt milyen formában írja meg az író. Nekem például az nem megy, hogy csak sejtettem. Bár ez attól is függ, hogy milyen szám és személyben íródik a történet. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindent aprólékos részletességgel írok le. Valamit elárulok, néha még én is elpirulok, mikor az ilyen ötleteimet Dorci kiegészíti. Szóval ebből kiindulva próbálom megtalálni a határaimat. Mert ha egyszer egy történetben írtál egy ilyen jelenetet, utána nemcsak az olvasó fogja várni, de a történet is egy idő után jelezni fogja, hogy itt van az alkalom egy újabb szerelmeskedésre. Ez most hülyén hangzik, azonban ha egy szerelmes párra gondolunk a heteik nemcsak ölelésekből meg csókokból állnak, és ha már egyszer beengedtük az olvasókat a hálószobába, akkor később is kell.
Természetesen dönthetünk úgy is, hogy ezeket a jeleneteket száműzzük a regényünkből. Eleinte én is így voltam és az első történetemben nem is boronáltam össze a főszereplőim így, ennek köszönhetően pedig kaptam olyan véleményeket, hogy már várják, hogy mikor történik végre valami. Egy idő után nem lesz elég pár szenvedélyes csók. Főleg nem abban a korban, mikor egymás hegyén-hátán jelennek meg a E. L. James trilógiájának utánzatai. Azért azt szeretném kijelenteni, hogy az a fajta szex már nem az én prűd lelkemnek való, így nem is tudnék ilyet írni. Ráadásul az inkább a naiv Ana megalázása volt sorozatosan, de ez az én véleményem és nem is ide tartozik... szóval a lényeg az, hogy ahogyan idősödünk és megváltozunk, a gondolkodásunk is megváltozik, így pedig lehet, hogy idővel be fogjuk vállalni ezeket a jeleneteket, mert az tagadhatatlan, hogy egy-egy jól megírt szeretkezés, ami sugallja, hogy a két fél totálisan szerelmes egymásba, igenis sokat hozzá tud adni a történethez.
Összességében mindkét döntést meg lehet érteni, mivel ugye kinek a pap, kinek a papné. Én annak idején amellett döntöttem, hogy írok ilyen részeket és ettől nem veszítettem olvasókat. Sőt, szerintem ők is tanúsítják azon gondolatomat, hogy ezzel még jobban megismerték a szerelmeseim kapcsolatait. Ez viszont nem jelenti azt, hogy túlzásba viszem az erotikus jelenetek írását. Nem akarom, hogy ezen legyen a hangsúly, azonban véleményem szerint ez is az érzelmek olyan megnyilvánulása, amivel hozzá tudok adni a történeteimhez. Vegyük például az Álmomat. Szakítás után járunk, Fernando megcsalta Olíviát. Szerintem ezek után egyértelmű, hogy a lány szóba se akar állni a focistával, mégis egy kisebb veszekedés után, bármit is vágott a fejéhez, nem löki el, mikor megcsókolja. Szeretkezik vele, mert akarja, mert még mindig szereti. Ugyan előtte elmondja ezt neki, de véleményem szerint az, hogy engedett Nandonak és szerelmeskedtek elmond mindent, amit valójában érez a szívében. Váratlan húzás volt, hiszen nem számított rá senki, de így tudtam a legjobban megmutatni, hogy a szavaik, tetteik ellenére, ők szeretik egymást.
Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy akar-e erről írni. Nem kötelező elem, amit mindenképp bele kell építened a történetedbe. Választható, de az nagyon fontos, hogy igényesen, színvonalasan írd meg, mert ha csak összedobálod a szavakat és nincs benne egy kis érzelem se, akkor joggal tehetjük fel a kérdést, hogy akkor miért? Csak azért, mert egy másik blogon láttál, olvastál erotikus jelenetet, neked még nem kell írni és itt is felhívnám a korábbi cikkemre a figyelmet! Ha írsz, akkor az legyen hiteles, mert volt már szerencsém olyan irományokhoz, amikhez igazi akrobatáknak kellett lenniük a feleknek és persze semmi vonzalom nem volt, hiába alkottak már jó ideje egy párt.
Neked mi erről a véleményed? Írnál +18-as jelenetet vagy nem?

Üdv,
Catalina

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon érdekes témába kezdtél bele, ami felett egyébként én sem feltétlen tudok döntésre jutni. De azért kifejteném a véleményemet.
    Először is, én mélyremenő részletességgel nem szoktam leírni, mert úgy gondolom, hogy ez a szereplőim magánélete. Hogy ez egy olyan dolog, amit az ember a való életben sem kürtöl világgá.
    Másrészről viszont van, amikor szükség van rá. Amikor - ahogy te is írtad - a szexjelenet eszköze a karakterek érzéseinek bemutatásához. Én egyszer felállítottam már ezen véleményem, amit azóta is tartok, hogy a jól megírt szexjelenettel sincsen semmi gond. HA! És itt van a hangsúly. Ha nem ez kerül a történet fő aspektusába - értem ezalatt, hogy innentől kezdve akkor minden fejezet fele erről szól. Illetve hogyha az egész jelenetből nem lesz PWP (porn without plot - cselekmény nélküli pornó). Mert az szerintem a világ legirracionálisabb dolga, hogy egy tündéri, aranyos pár hirtelen pornófilmes magasságokig - mélységekig? - megy el a hálószobájában.
    És itt értem el a ponthoz, ami már a keresztem, hogy a fent felsoroltak egy bizonyos korosztály (na, jó. Mondjuk ki 13-16), bizonyos fiúbandákhoz írt, racionalitástól távol álló ficeire jellemzőek. Mert a köreikben már valamilyen státuszszimbólummá vált az, hogy igen, KELL szexjelenet egy történetbe. És aztán egymásról másolják a hülyeségeket, mert igazából tízből kilencben ugyanazok a sablonmondatok vannak.
    Bocsánat, hogy ilyen hosszan fejtegettem, csak rendkívül megihletett a téma ezen a reggeli órán. És utólag is elnézést az elírásokért, nem figyelmetlen vagyok, csak telenfonról írtam a kommentemet.
    Egyébként tetszett a cikk, meg úgy ámblokk jók a cikkeid - a hitelességről írthoz is akartam írni - lehet, hogy fogok is. :D
    Ennyi lettem volna, puszi, Dora

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Már egy ideje megfogalmazódott bennem, hogy erről is írni kellene, és örülök, hogy nem csak engem gondolkoztat el ez a kérdés.
      Ebben teljesen igazad van, hogy a magánéletükről van szó. Lehet, hogy részletesebben írom le, de igyekszem érzelmekkel és érzésekkel teli tűzdelni, na meg a megszokott gondolkodással, aminek köszönhetően nem a szexen van a lényeg. Én csak akkor írok ilyen jelenetet, ha annak jelentősége van, gondolok itt az említett példámra, vagy mondjuk a régi verzióban, amikor a lánynak az volt az első szeretkezése. Ezek sokat el tudnak mondani a szereplőkről, viszont mondjuk, ha fogalmazzunk úgy "mindennapos" szexről van szó, akkor én se engedem be a hálószobába az olvasókat.
      Én is rájuk gondoltam, mert ők aztán tényleg így használják a +18-as jelenet kifejezést. Sokszor használják, míg én már egy-két ilyen jelent után azt gondolom, hogy ez már sok. Ráadásul most lehet, hogy kicsit nagyképűen fog hangzani, de színvonalasabban írom meg ezeket a jeleneteket.
      Ugyan, semmi gond! Örülök, hogy megírtad és ha volt is benne hiba, nekem fel se tűnt :) Annak is örülök, hogy tetszenek a cikkeim és nagyon szépen köszönöm, hogy írtál!

      Puszi,
      Catalina

      Törlés