2014. június 21., szombat

Kritika 11. - Leperegnek az utolsó könnyek

Sziasztok!

Hosszú idő elteltével ismét kritikával jelentkezem, ezúttal Titania blogja volt az áldozatom, és bevallom, okozott nekem némi munkát, mire össze tudtam szedni minden gondolatomat, de éppen ezért szép kritikát írni. Viszont most még van egy kritikám, amit meg fogok írni, addig pedig megint szünetel a rendelés, mert hamarosan változtatásokat hozok be a rendelés terén. Remélem megértitek és türelmesek lesztek!

Üdv,
Noemi
Leperegnek az utolsó könnyek

Kinézet: Hűha, ahogy megnyitottam a blogodat, egyből több tanács is megfogalmazódott bennem. Először is, elnézést kérek, ha megbántalak bármivel is, de én csak segíteni szeretnék, és én úgy gondolom, az egyik legjobb segítség a világon az őszinteség. Tehát vágjunk is bele!
A fejléccel kezdeném, ami alapjában nem is lenne rossz, de a helyedben a köröket egy kicsit másképpen rendezném el, mert így túl nagynak és üresnek hat a kép, illetve a képek kereteit is lecserélném, mert nem a legjobb minőségnek tűnik, és hiányolom a címet is az egészről.
A blog háttere elnyerte a tetszésemet, viszont a blog kinézetéhez használt színek már nem annyira, mert nem igazán illenek hozzá.  Azt tudnám ez ügyben javasolni, hogy használj színsablonokat, és lehetőleg úgy próbáld meg használni a színeket, hogy törekedj az olvashatóságra, illetve az összhangra. (Itt találhatsz jó pár színsablont: http://design-seeds.com/)
Maga az oldal szélessége is túl nagy, de ez még nem is lenne probléma, ha a fejlécet a blogod szélességéhez tudnád igazítani, hidd el, úgy rendezettebben nézne ki minden.
A modulsávra áttérve, azt hiszem az is egy kis segítségre szorul. Egyrészt, nem értem, hogy a mellékszereplők miért kaptak külön oldalt, illetve, hogy a főszereplők vajon miért nem érdemelték meg ezt, főleg, hogy az oldalsávban, nem egységes méretű képekkel kihelyezve, szerintem nem néznek ki jól ott, sokkal jobban járnál, ha új oldalt nyitnál nekik is, illetve az idézeteket is ott szúrnád be a képek alá, és lehetséges, a szereplők képeit próbáld meg egyméretűvé szerkeszteni.
Ami még fontos, hogy a csevegőt azt mindenképpen kitenném az oldalsávba, hogy könnyebben meg lehessen találni, illetve a cserék is jobban észrevehetőbbek ott. Ellenben a fejezeteknek is nyitnék egy külön oldalt, mert így nehezebb megtalálni őket.
A modul sorrendjéről, ott kezdődik, hogy az oldalmegjelenítések számát mindenképpen levenném, mert véleményem szerint csak rontja az összképet, illetve a legtetején a mozgóképet sem tartanám meg hasonló okok miatt. A modulok tetejére a rövid leírást tenném abban a szövegdobozban, utána az e-mail címedet, utána hogy honnan származik a kód, ezt követően pedig jöhetne a csevegő, majd a rendszeres olvasók, aztán a bloglovin-os ikon, végül pedig a profilod és a blogarchívum.
A betűstílusokra rátérve, mindegyiket, az oldalakét, a modulcímekét, a dátumét, a bejegyzés címéét, és magát az alapbetűtípusét is lecserélném egy sokkal visszafogottabb, olvashatóbb fajtára.
Végül pedig térjünk rá a bejegyzésekre. A szöveg igazítását sorkizárttá tenném, illetve nem szúrnék be annyi képet, főleg nem ilyen rendezetlenül, jobban kéne bíznod a leírásaidban, hidd el, sokkal összeszedettebb lenne az oldalad.

10/3

Történet: Nevetni fogsz, de az alapötlet az nagyon megfogott annak ellenére, hogy az már szinte megszokott, hogy a főszereplő lány a Real Madrid elnökének valamilyen rokona, viszont a körítés, a főszereplő focistával való kapcsolata, a kiinduló helyzet az nagyon tetszik, mert még ilyet sehol sem olvastam. Azt kell mondjam rá, hogy ötletes! Viszont a kivitelezésben megint akadnak hibák, amikre megpróbálom most felnyitni a szemeidet. 
Több szálon fut a történeted, viszont nagyon kapkodsz, egy részen belül túl gyorsan történnek az események, olyan vagy, mint egy autóversenyző, sietsz, csak azt nem tudom, hogy minek? Néha rendesen kapkodtam a fejemet a történések között és akadt, hogy a fonalat is elvesztettem, szóval lassíts, nyugalom! Inkább próbáld meg jobban kidolgozni a cselekményeket, odafigyelni a részletekre, hogy ne ütközz logikai buktatókba. 
A leírások az írók legjobb barátjai, mert ezáltal éred el, hogy az olvasók el tudják képzelni az adott körülményeket, át tudják élni azokat az érzelmeket, amelyeket át akarsz adni. Talán ez a legnagyobb probléma, hogy ezekre nem fektetsz elég hangsúlyt, ezért nem is annyira élvezhető, amit írsz. Azt javaslom neked, hogy próbáld te is írás alatt jobban beleélni magad minden egyes helyzetbe, hallgass hozzáillő zenét, gondold el, te mit nézel ki az adott szereplődből, mit mondana, mit cselekedne, hogyan reagálna. A helyszínt pedig minden esetben képzeld el a legapróbb sarkokig, és próbálj meg minél részletesebben írni róla, minél szélesebb szókinccsel, kerülve a szóismétléseket. Ezzel saját magad számára is élvezetesebbé tudod tenni az alkotást, illetve az olvasóid számára az olvasást.
A karakterkidolgozáson is akad mit javítani, mert sokszor úgy éreztem a négy főszereplő lányon, mintha egysíkú, nagyra nőtt gyerekek lennének. Nem azt akarom mondani ezzel, hogy az ő korukban véresen komolynak kell lenni, mert nem, de azért valamennyire nekik is fel kellett volna már nőniük, akármennyire is viccesek így. Az idősebbek, a szülők pedig egységesen a gonosz szerepét töltik be, nem akad egyetlen kivétel sem, aki kedves lenne a lányokhoz, ez szerintem megint nem valósághű. Nem hinném, hogy mindenki ennyire szigorúan akarná fogni őket, csak akad kivétel, egy aranyos, kedves nagybácsi, valaki. Viszont Mesut elnyerte nálam a kedvenc karaktert, mert neki tényleg van valami jelleme, aranyos is, ráadásul ez személyes, de nagyon szeretem őt a való életben is. 
Legutoljára a helyesírásodat említeném meg, ami annyira már nem mérvadó, de azért mégis fontos az olvashatóság élvezhetőségének szempontjából, mert senki sem szeret helyesírási hibáktól hemzsegő részeket olvasni. A tieid pedig tele vannak vesszőhibákkal és néhol elgépelésekkel, amiken az tud igazán segíteni, ha word szövegszerkesztőben írod meg a részeket, mert az automatikusan piros hullámos vonallal húzza alá a hibákat, amiket így előbb észreveszel és tudsz is javítani, akár komolyabb nyelvtani áttanulmányozás nélkül is. 

10/5

Összegzés: Remélem, nem haragudtál meg rám, de úgy éreztem, ezeket a meglátásaimat muszáj volt megosztanom a történet és a kinézet terén is. Ha viszont segítségre lenne szükséged a leírtakhoz, akkor akár én, akár a szerkesztőtársam biztosan a rendelkezésedre tudunk állni. Megtalálhatsz minket itt a blogon, illetve az e-mail címünk is kint van oldalt. Mert szerintem lehetne igényes blogod egy klassz történettel, csak egy picivel több odafigyelés kellene! 

20/8

A kritika az én szubjektív véleményem, amivel nem kötelező egyetérteni, de mindenki annak tudatában fogadja el a kritikát, hogy Ő kérte azt tőlem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése