2014. december 7., vasárnap

Blogverseny vagy közönségszavazás?

Nagyon régen volt ideje, ahogy a mondás tartja, robbanni az agyamnak, viszont egy blogverseny kapcsán nagyon elkezdtek kattogni a fogaskerekek a fejemben, és ennek hatására született meg ez a cikk is. De miről is van szó?
Mostanság igen nagy népszerűségnek örvendenek a blogversenyek ebben az internetes világban. Már szinte nincs olyan blog, ami ne rendezett volna legalább egyet a nyitása óta, és mára már rengeteg tehetséges bloggerina vesz részt ezeken versenyről versenyre.  Személy szerint nagyon klassz dolognak tartom ezeket, hiszen a lelkes klaviatúrapötyögtetőknek, mint jómagam is, van lehetőségük megmérettetni magukat, illetve az oldalaikat is. Egészen addig, amíg az igényesen van megrendezve! És hogy miről is beszélek éppen? Ezt szeretném kifejteni a továbbiakban. 
Mint ahogy fentebb is említettem, manapság igen felkapottak ezek a blogversenyek, ennek köszönhetően egyre többen rendeznek ilyeneket, de nem mindegy, hogy hogyan állunk neki. Alapvetően egy blogverseny arról szólna, hogy az adott blog szerkesztője vagy szerkesztői saját vélemények alapján döntenek az adott kategória győzteséről és a másik két helyezettről. Ebben természetesen benne van egy kis szubjektivitás, de mivel minden ember más és más, ezért még szép, hogy ez nem bűn, hiszen úgy dönt a versenyt szervező bloggerina, ahogyan szeretne, mert mégis csak a saját blogjáról van szó. 
Újabban viszont egy elég érdekes jelenség ütötte fel a fejét a blogversenyek kapcsán, ami talán felírható bizonyos bloggerek lustaságának is, ez pedig nem más, mint mikor a szervező szerkesztő csak úgy fogja magát, és az összes kategóriában szavazást tesz ki az oldalsávba, hogy döntsenek az olvasók, amivel alapvetően nem lenne baj, ha ezek a kategóriák valamilyen módon közönségszavazások lennének, de egy blogverseny elméletileg nem csak erről szól. Ráadásul ezzel a lépéssel konkrétan átruházzák a munkát az olvasókra, ami szintén hibás lépés, mert valószínűleg senki sem fogja átbogarászni az összes blogot, hanem azt jelölik meg nagy valószínűséggel, amelyiket olvassák, vagy rosszabb esetben, nem is törődnek a kint lévő szavazással, a cél pedig pont ezeknek az ellenkezője lenne.
Persze, könnyebb kitenni egy szavazást, mintsem becsületesen végigbogarászni a jelentkezők blogjait, de azért ez mégsem esik túl jól a jelentkezőknek, főleg ha csak a jelentkezés lezártával derül ki, hogy szavazás alapján lehet győzni. És persze ilyenkor a tanácstalan bloggerina, mint én is, mit csinál? Hát próbálja az olvasóinak hirdetni, hogy szavazzanak rá, ezáltal a verseny blogja a kötelező plakátokon kívül nyer még egy kis reklámot, mintha az a kép az oldalsávban nem lenne elég.
Talán kemény szavak lesznek ezek, de szerintem, aki bevállal egy blogversenyt, az csinálja is végig rendesen. Tudom, hogy rengeteg munka van vele, hiszen nem egyszerű végigböngészni az összes blogot, vagy éppen idő nincs rá elég, de ha ezek közül valamelyik fennáll, akkor ne vágjunk már bele értelmetlenül, mert szinte biztosan az egész egy viccbe fog fulladni a végén. És leginkább nem ártana tisztában lenni azzal, hogy mi az a közönségszavazás, és mi az a blogverseny, mert szerintem a kettő teljesen külön dolog.
A kemény hangnem ellenére, szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy ez a cikk nem bántó szándékkal jött létre, csupán szeretném, ha néhányan felnyitnák a szemüket  a blogversenyekkel kapcsolatban, és hogy helyre tegyek néhány fogalombeli különbséget.

Üdv,
Noemi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése