2014. március 27., csütörtök

Blogversenyek

Üdv!

Ugyan Nomival még nem beszéltünk arról konkrétan, hogy mi csinálunk majd-e versenyt, viszont abban biztos vagyok, hogy az általam boncolgatott dolog, mindenképp benne lesz kikötésként. Nos, hogy pontosan miről is van szó, mindjárt ki is derül.
Biztos vagyok már benne, hogy találkoztatok már különböző blogversenyekkel. Gondolok itt egy novella-, fejléc készítő-, történet- és design versenyekre. A cikkem kifejezettek a design kategóriákra fókuszál. Legszebb fejléc, legszebb design. Evidens, hogy ezek lesznek ebben a kategóriában, azonban az a kikötés már nem, hogy ez bizony a saját munkád legyen és ne más csinálja meg helyetted! Pár helyen azért már láttam, de nekem például el tudja venni a kedvem egy-egy jelentkezéstől, ha ezt nem látom és meg nézem a jelentkezők blogjait és láss csodát, szembe találom magam egy olyan kinézettem, ami egy komoly honlapon is megállná a helyét. Szerintem, ezzel nem csak én vagyok egyedül, hogy inkább kilépek az oldalról és megköszönöm a meghívást, de nem élek a lehetőséggel.
Csak gondoljunk bele, hogy azok, akik megrendelnek egy teljes design-t, mindössze annyi dolguk van, hogy írnak egy mailt a rendelési feltételeknek megfelelően és később majd meghívja a szerkesztőt a blogjára. Itt be is fejeződött a ő munkája, az oroszlánrész pedig a megkért személyre marad. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne rendeljenek, mert ez butaság lenne! Azonban véleményem szerint más munkájával jelentkezni ezekbe a kategóriákba szemétség azokkal szemben, akik saját maguknak alkotják meg az oldaluk kinézetét. Mert azért valljuk be, hogy nem kicsi hátránnyal indulunk egy tökéletes munkával szemben.
Pluszban ha végig gondoljuk, akkor igazából azokat a díjakat, amiket megnyer így az adott versenyző, nem is neki kellene megkapnia. Hiszen nem ő dolgozott vele, nem ő valósította meg az elképzeléseit, hanem egy másik személy, akinek jobb esetben a fejlécen, vagy a blogon olvashatjuk is a nevét. Ha pedig tovább megyünk ezen a gondolatmeneten akkor oda fogunk kijutni, hogy ha a kinézett készítője szeretett volna a munkájával indulni a versenyen, akkor ő maga jelentkezett volna. Ráadásul azért nem biztos, hogy olyan felemelő lehet a számára, hogy a munkájával sorra nyerik a különböző kategóriákat, ezzel úgy beállítva az egészet, mintha a sajátja lenne, amikor pedig elkészült órák után a rendeléssel, egy semmit mondó mailt kapott érte cserébe. Persze valamilyen szinten elismerés ez a számára, de konkrétan mégse azt díjazzák meg, akinek az érdeme az a szép munka, ha nem azt, aki csak egy mailt írt meg.
Valószínűleg sokan nem fognak velem egyet érteni, de én így érzek és ha mi egyszer versenyt csinálunk, akkor ez biztos kikötés lesz, vagy ha nem, akkor nem a jelentkezőt, hanem a készítőt fogjuk díjazni, hiszen ezeknek a kategóriáknak az a lényege, hogy azt díjazzuk meg, aki rááldozta a szabad idejét. A történethez kapcsolódó kategóriáknál az írót jutalmazzák meg, ebből kifolyólag a design-nál a készítőt kell. Legalábbis ez lenne a normális menete ennek a versenynek.

Üdv,
Catalina

4 megjegyzés:

  1. Szia Catalina!
    Nagyon örülök, hogy felhoztad ezt a témát. Én teljes mértékben egyetértek veled. Én ilyen versenyre nem is szeretek jelentkezni. Mármint design és fejléc kategóriában, mert tudom, hogy úgysincs esélyem. Mondjuk csúnya dolognak tartom, hogy az emberek olyannal jelentkeznek, amit nem ők csinálnak. Ez így igazságtalan, és nem is fer sem a szerkesztőkkel, sem a versenyzőkkel, sem a készítővel szemben. Én nem engedném, hogy így jelentkezzenek, de hát ugye a versenyt indító blog dolga. Viszont, ha egyszer versenyt csináltok, tényleg tetszik az ötlet, hogy így járjatok el. Így igazságos. :)
    Puszi,
    Vivian

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Örülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel. Viszont sajnos úgy néz ki a dolog, hogy sokan nem veszik ezt figyelembe, csak a nyerhető díjazást látják és azt akarják, még ha különösebben nem is tettek érte semmit se.
      Azt garantálom, hogy lesz ilyen kikötés, vagy ha nem tesszük ki, akkor az adott díjat, nem a jelentkező, hanem a design-t készítő illető fogja kapni a díjazást, ha él vele. Én így látom igazságosnak. Annak ismerjük el a munkáját, aki csinálta és ne azt, aki csak egy e-mailt írt.

      Puszi,
      Catalina

      Törlés
  2. Drága Catalina!
    Először is szeretném a tudtodra adni, hogy nagy örömet okoztál nekem ezzel a cikkel. Mint tudhatod, én is rendeztem múltkor egy blogversenyt, melyen szintén volt ilyen kategória. Sokan is jelentkeztek, más-más rendelt fejlécekkel és design-okkal, viszont végül a négy díjazott blog közül csak egy kinézet volt rendelt - emellett egy nagyon tehetséges írónő vitte el a díjat, emiatt úgy gondolom, nálam nem volt ilyen rémes a helyzet, bár az tény, hogy én sem a lehető legjobban jártam el. Gondoltam is arra, hogy egy csak saját design kategóriát indítok, viszont manapság mindenki rendelget, szóval nagyon féltem, hogy túl kevés lenne rá a jelentkező. Ezt inkább próbáltam a nyereményekkel kompenzálni; a díjazottak, akik önmaguk készítették el a bloguk kinézetét nagyobb nyereményben részesültek, mint aki nem - tehát végül így sikerült megkülönböztetni a két csoportot. Amit lehetőségként vetettél fel, szintén jónak tartom, ám úgy gondolom, hogy senki se jelentkezne más nevében - ahhoz a bloggerinák szerintem túl lusták és/vagy önzőek, hiszen sokan még csak meg se köszönnek egy-egy elkészített rendelést, nemhogy még örömet szeretnének szerezni a designerüknek.
    Egyébként én is egyetértek veled, tényleg nagyon bosszantó, hogy amikor az ember a saját munkájával jelentkezik, a rendelőket becsülik meg. Nem is olyan rég jelentkeztem egy versenyre, ahol az első helyezettet végül egy olyan lány vitte el, akinek a fejlécét én készítettem és a hátteret is én ajánlottam. Ezzel szemben a saját blogommal én nem értem el semmit és bár igazán kedvelem a nyertes bloggerinát, kicsit bántó, hogy azt a munkámat, amit másnak készítettem, díjazzák, amit pedig magamnak szerkesztettem, az semmiféle eredményt nem ér el. Szerintem ez nagyon szomorú.
    És igaz, hogy nekünk ott vannak a fejléces versenyek, de mostanában olyan hajmeresztő kategóriákat láttam, melyekben egyszerűen nem tudom szabadon engedni a fantáziámat, így inkább nem is nevezek.
    Bár ez a probléma nem újdonság; a designereket sose becsülték meg annyira.
    Elnézést a hosszú kommentért, csak nagyon boldog lettem a bejegyzés láttán és úgy döntöttem, hogy ha már írok, akkor nem csak két sort fogok firkantani. Összességében nagyon tetszett a cikk, boldog lennék, ha hoznál még ilyeneket.
    Csók, Elena Brame

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elena!

      Nem tagadom, a te versenyed után kezdett el motoszkálni ez a gondolat a fejemben, viszont az mondhatni le is hűtötte az egészet, hogy a díjazásban megkülönböztetted a saját, illetve a megrendelt munkákat. Azt a bizonyos pontot az i-re egy másik verseny tette fel, ahol Khyira munkájával jelentkeztek, amiről személyes véleményem az, hogy árral szembe felesleges úszni, hiszen gyönyörű munkákat készít. Úgy pedig ki szeret versenyeken indulni, hogy tudja, hogy már csak második lehet, még ha előtte egy ilyen tehetséges szerkesztő is fog végezni? Azért mindannyiunkban ott van az, hogy szeretnénk azt az első helyezést, a dicsőséget, hogy bizony sikerült a dobogó legfelső fokára eljutnom és megérte dolgoznom.
      A felvetésemet pedig egy kicsit félre értetted, vagy én nem fogalmaztam teljesen tisztán. Úgy gondoltam, hogy jelentkezzen mindenki, még az is, akinek csinálták a kinézetét, azonban, ha ő nyer, akkor a díjakat ne a blogot vezető író, hanem a kinézetett készítő személy kapja meg. Persze ha szeretné, de még ha le is mond róla, egy oklevelet vagy egy bejegyzést a munkásságáról mindenképp kapna, így pedig elismernénk a munkáját. Magamból kiindulva vagy a fejlécre teszem a nevem, vagy kiírják a modulsávba, így biztos, hogy meg lehetne találni.
      Sajnos, ebben igazad van, hiszen már nem egyszer tapasztaltam, hogy az elkészült munkámat egy nap után lecserélték... nem tudunk ellene tenni, de mondjuk, ha az ilyen versenyeken az olyan jelentkezőket, akik nem a saját munkájukkal szállnak versenybe és a végén mégis ők nyernek, nem őt, hanem a design készítőt jutalmaznák meg a kiírók és ez természetessé válna, mind sokkal jobban éreznénk magunkat. Legalábbis én így látom, de sajnos tudom, hogy ez csak az én kis álmom marad.
      Semmi gond a hosszú komment miatt. Látod, én is kész kisregényt írtam és még biztos tudnék is hozzá írni. Örülök, hogy tetszett a cikkem, és hogy egyet is értesz vele. Igyekszem majd még olyan irományokat hozni, amik hasonló gondolatokat ébresztenek és hozzászólásra késztetnek.

      Üdv,
      Catalina

      Törlés