2014. február 10., hétfő

Sablon szereplők

Üdv!

Ez is egy olyan téma, ami szinte minden hasonló témában működő blogon megtalálható. Ráadásul sokan nézhettek furán, hiszen pont én írom, akinek az egyik történetének karakteréhez Palvin Barbarát választotta. Nos, a cikk végére ki fogom fejteni, hogy miért nem érzem úgy, hogy ide kellene vennem ezt az egészet. Persze biztos lesz olyan, aki nem ért velem egyet, azonban mindenkinek joga van saját véleményhez, amit megoszthat.
Amióta elterjedtek a One Direction blogok, szinte mindig ugyanazok a lányok köszönnek vissza a fejlécekről (egyébként ha azt nézzük, akkor a srácok is tucat szereplők...). Egyet már említettem, de ide sorolhatjuk még Selena Gomezt, Nina Dobrev-ot, Demi Lovato-t és néhány olyan interneten ismert lányt, akiket őszintén nem is értem, hogy miért sztárolnak. Megosztott pár képet magáról, és? Ilyen alapon akkor mind sztárok vagyunk, mert Facebookon rakunk ki magunkról képet. Nem is egyet. Visszatérve a témához, van még pár olyan lány, akiket minden ötödik blogon láthatunk, csak én nem tudom a nevüket és nem is szeretném meg tudni, max ha valaki úgy rendel fejlécet, hogy az adott lány kell rá.
Természetesen senkit sem akarok most meg sérteni, mert ebből a kategóriából választ magának szereplőt. Szerkesztői szempontból mondhatni ez a tökéletes, kivétel az internetes sztárok, mivel csak be kell írnunk a nevüket és megannyi képet kapunk róla azonnal, nem utolsó sorban nagyon jó minőségben. Nálam karakter választáskor ez is egy szempont, hogy legyen róla fotósorozat, lehetőleg minél frissebb, mert az fog jól kinézni és a nagyobb felbontásút, könnyebb is kivágni. Viszont írói szempontból nagyon nem előnyös, mert sokan lehetnek úgy vele, hogy na megint egy Palvin Babrib, Selenás, Demis fanfic, amit nem is akarok olvasni, mert ők vannak a fejlécen. Ráadásul láttam már olyat is, hogy a kritika író azért húzta le az egész blogot, mert valamelyik említett személy volt a fejlécen. Tehát semmikép se könnyű dönteni, bár az is igaz, hogy rengeteg modell, sztár van, csak éppen ők folynak a csapból is.
Sokan a lookbook nevű oldalt szokták ajánlani, hogy ott keressünk karaktereket, mert biztos olyat fogunk találni, akit máshol még egészen biztos nem láttunk. Egy részről sok blogon látni egy vörös hajú lányt, aki ha jól emlékszem erről az oldalról ismert, más részről pedig nem tudom, hogy ki hogy van ezzel, de én sose találtam ott olyan lányt, akik tetszett volna és el tudtam volna képzelni az adott történethez. Én először mindig a Victoria's Secret modellek között nézek szét. Ha valaki egy kicsit is utána néz, sok női szereplőm innen származik. Vegyük csak a Remember, who you are karakterét, Alessandra Ambrosio hosszú évek óta a márka angyala. Rengeteg kép van róla, hiszen világszerte ismert modell és azt is el lehet róla mondani, hogy alig látni blogokon szereplőként (az enyémen kívül, eddig egyetlen egyen se láttam még őt). Említhetném még a This time-ból a Gaby-t megszemélyesítő Erin-t. Addig őt se láttam máshol, pedig ismert nőkről beszélünk. Következő válogatási terem pedig a sorozatok. Ne a nagyon népszerűekre gondoljunk, bár ez is relatív, mert mondjuk, szerintem mindenki hallott a Narancsvidék című sorozatról és ismeri belőle Rachel Bilsont, mégse látjuk annyi blogon, mint mondjuk Nina-t a Vámpírnaplókból. Tehát ezekből levonhatjuk azt a következtetést, hogy ez is már egy divat, mint blogot írni, hogy ezek a lányok a szereplőink. Persze vannak kivételek, de ha megnézzük a kezdő blogok legtöbbjét, nagyon kevés olyan van, ahol ne valamelyik tucat szereplő lenne.
Annak idején, amikor hullámokban jelentek meg az olyan 1D-s blogok, ahol Palvin Barbi volt a főszereplő, nagyon elgondolkodtam azon, hogy az Álmomban leváltom őt. Rólam tudni kell, hogy ha találok valakit az egyik szereplőmhöz, akkor rögtön több tíz képet és gifet mentek le róla, hogy ha majd kell, akkor tudjak válogatni. Vele is így voltam, ráadásul amikor én rábukkantam 2010 tavaszán (nem ma volt), szinte senki se ismerte, egy blogon se volt látható, csak elvétve. Akkor kapta meg az első nagy kampányát és amikor erre rábukkantam nagyon örültem, mert még a történethez is illik, hogy magyar. A fene se gondolta, hogy három évvel később ilyen sokan fogják pont emiatt választani! Viszont emiatt se tudtam leváltani, mert lassan már a negyedik éve őt képzelem el a történetben, és hiába váltanám le, akkor is őt látnám az adott jelenetben. Szóval nálam ezért őt látjátok, mert ha hülyén is hangzik, érzelmileg kötődök hozzá. Nem tudnám és nem is akarom lecserélni, ami persze sok hátrányt jelent.
Ha egy új történethez keresel karaktert, akkor őket semmiképp nem ajánlom, hiszen egyedi akarsz lenni, velük pedig nem tudsz az lenni. Viszont én a lookbook oldalt se fogom ajánlani, nekem az nem jött be, persze másnak lehet, hogy pont ott sikerülne egy jó alanyt találni, azonban ha körbe nézek azokon a blogokon, ami hasonló témájú az enyémekhez, senkinek se jutott az eszébe, hogy ott keressen. Azt a két lehetőséget ajánlom a figyelmetekbe, amit én használok, illetve ha van rá igény, van pár olyan galéria linkem, ahol rengeteg karakternek való lány, de inkább nő van és lehet válogatni. Persze ott lesznek a sablon karakterek is, de mellette rengeteg más leendő szereplő van. Jelezzétek, ha szükség van rá.

Üdv,
Catalina

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Gratulálok a cikkhez, nagyon jó és lényegre törő lett. Érdekes dolgokra világítottál rá, és azt kell, hogy mondjam tényleg vannak ilyen tucat szereplők, amiből nekem már néha személy szerint elegem van. Alapjában nem szeretek olyan focistával írni, akiről történetek tömkelege szólnak, na, meg a főszereplő lánnyal is így van. Mindig úgy próbálok kiválasztani, hogy jó pár gif, kép legyen segítségemre róla, de még se legyen túlzottan ismert személy, vagy ha mégis ismert, akkor lehetőleg olyan legyen, akit még nem láttam egy helyen se. Én őszintén szólva a starity.hu-ról szoktam válogatni, ahol csak megadom nemet, kort (ettől-eddig) és több száz találatot ki ad. Itt mindig találok olyan színésznőket, színészeket, akiket mindig feltudok használni. Gratulálok még egyszer a cikkhez és én igényt tartanék az ötletedre, amikből lehet válogatni! Szerintem ez nagyon sok írónak jól jönne:)
    puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszönöm, örülök, hogy tetszett! Nekem most eszembe se jutottak a focisták. Azért velük nincs annyi blog, mint mondjuk az említett bandával. Nagy "fájdalmam" például az, hogy alig találok Nandos történeteket, amit meg igen, az nem éppen olyan minőségű, amit végig tudok olvasni. Meg szerintem mindenki azzal a focistával tud egy igazán jó történetet írni, akit valamennyire kedvel.
      A lány karakter választás jóval nehezebb, hiszen több utána járást igényel. Arról az oldalról is szoktam keresgélni, de főként az általam említett módszereket használom.
      Tényleg köszönöm! Következőleg akkor hozok ilyen oldalakat és akkor lehet részletesebben leírom, hogyan keresgélek.

      Puszi,
      Catalina

      Törlés